În siguranța pe internet

10 reguli pentru o navigare sigura pe Internet

Internetul este o lume plină de informații utile și lucruri distractive, la care cu toții avem dreptul. Dar această lume ascunde și pericole ce pot fi evitate dacă respecți următoarele reguli:

1. Stabilește împreună cu părinții tăi reguli.
Poți face o listă cu site-urile pe care dorești să navighezi sau pe care ți le propun părinții. Calculatorul te poate ajuta să-ți faci temele sau să-ți petreci timpul într-un mod plăcut. Părinții te pot învăța cum să găsești mai repede informațiile utile, dar și tu le poți arăta cât de priceput ești în folosirea calculatorului.

2. Nu da nici unei persoane întâlnite pe Internet informații personale despre tine sau familia ta.
Acestea pot fi numele, vârsta, numărul de telefon, fotografii, adresa, școala la care înveți, locul de muncă al părinților etc. Atunci când aceste persoane necunoscute insistă (prin email, pe chat sau telefonul mobil) să afle cine ești și unde locuiești, anunță-ți părinții imediat.

3. Parolele sunt secrete și îți aparțin.
Ele sunt ca și cheile de la casă pe care nu le dai nimănui, nici măcar cunoscuților. Cu excepția părinților! Trebuie să-i refuzi întotdeauna pe prietenii care îți cer parola, deoarece aceștia pot folosi adresa ta de email pentru a trimite mesaje jignitoare altor persoane sau pentru a intra pe site-uri interzise. Dacă bănuiești că parola ți-a fost divulgată, schimb-o imediat.

4. Dacă vrei să te întâlnești față în față cu persoanele cunoscute pe Internet sau de la care ai primit mesaje pe telefonul mobil, anunță-ți părinții.
Nu accepta niciodată să mergi singur. Oamenii pot fi foarte diferiți de ceea ce par a fi pe Internet. Nu de puține ori băieții se dau drept fete sau invers, ori vârsta declarată nu este cea adevarată. Pentru a evita orice pericol, nu folosi telefonul personal pentru a suna pe cineva întâlnit pe Internet. Discuta mai întâi cu părinții tăi acest lucru.

5. Postează cu mare grijă fotografii cu tine sau cu familia ta!
Atunci când dorești să încarci (upload) fotografii sau filme pe site-urile pe care trebuie să-ți creezi un profil sau cont (cum ar fi, Hi5, My Space, Facebook, Twitter, etc.), selectează fișierele împreună cu părinții. Învață să creezi o listă cu persoanele care îți pot vedea profilul. Folosește camera web numai când sunt părinții alături de tine. Nu uita, fotografiile sau filmulețele, odată postate, pot rămâne pentru totdeauna pe Internet chiar dacă le vei „șterge”!

6. Nu tot ceea ce citești sau vezi pe Internet este adevărat.
Astăzi, multe persoane, inclusiv copiii, pot sa creeze pagini web sau să posteze texte, fotografii, știri. În plus, fotografiile și filmele pot fi modificate pe calculator cu ușurință. Pentru a verifica dacă ceea ce ai aflat pe Internet este adevărat, cere ajutorul părinților sau profesorilor tăi care îți pot oferi și alte surse de informare. Nu descărca și nu instala programe pirat sau pe care nu le cunoști. Ele pot distruge datele de pe calculatorul tau.

7. Nu raspunde la mesajele care te supără sau care conțin cuvinte sau imagini nepotrivite!
Păstreaza-le pentru a le arăta părinților, profesorilor sau, în cazuri grave, Poliției. Dacă primești e-mail-uri, fișiere, fotografii sau programe de instalare care ți se par suspecte de la cineva pe care nu-l cunoști și în care nu ai incredere, șterge-le din calculator. Ele pot avea viruși sau programe care îți vor citi toate datele de pe calculator.

8. Dă dovadă de respect, chiar dacă nu-i cunoști pe cei cu care comunici.
Obligația ta este de a-i proteja și tu pe alții. Nu trimite imagini jignitoare sau mesaje care ar putea sa le provoace frică sau să-i pună în pericol.

9. Cumpărarea produselor pe Internet este permisă doar părinților.
Ei sunt singurii care au voie să folosească carțile de credit. De aceea, anunță-ți părinții ori de câte ori ți-au fost trimise, pe email sau pe chat, oferte sau cereri de bani.

10. Poți oricând să te oprești din navigarea pe Internet sau să refuzi să continui discuțiile pe chat, dacă s-a întâmplat ceva care nu ți-a plăcut, te-a speriat sau, pur și simplu, nu ai înțeles.
Vorbește direct părinților tăi sau profesorilor și explică-le ce te-a îngrijorat. Poți scoate oricând din lista de contacte pe cei cu care nu mai vrei să comunici.

Sursa: sigur.info